Haberler

03/01/2012

Hitit Yolu Yürüyüş Parkurları Finanstek'de

Çorum Valiliği tarafından başlatılan ”Hitit Yolu” projesi ile asırlar öncesinde Hitit kentleri arasında kullanılan yol güzergahları belirleniyor.

 

Vali Nurullah Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizmin gelişmesi için Çorum’un her türlü potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek istediklerini söyledi.
Bu amaçla doğa yürüyüşü (trekking) meraklılarına da hitap etmeyi amaçladıklarını dile getiren Çakır, projenin tamamlanmasıyla kent turizmine önemli bir katkı sağlanacağını kaydetti. Projeyle tarihi Hitit kentleri olan Şapinuva, Hattuşa ve Alacahöyük ile İncesu Kanyonu arasında asırlar önce kullanılan yol güzergahlarının belirlenmeye başlandığını ifade eden Çakır, bölge halkı ve arkeologların bilgisine başvurularak yapılan araştırma sonunda, binlerce yıl önce kullanılan yol güzergahlarının günümüze kazandırılacağını ifade etti.
Doğa yürüyüşü meraklısı yerli ve yabancı turistler için Hitit yollarında tarihle iç içe gezinti imkanı sağlayacaklarını kaydeden Çakır, çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini anlattı.
Bu arada Çakır’ın daveti üzerine turizm rehberi ve doğa fotoğrafçısı Ersin Demirel ve beraberindeki bir ekip Çorum’a gelerek, yaklaşık 2 aydır bölgede çalışmalar sürdürdüğünü öğrenilirken, İl Özel İdaresi’nden aktarılan bütçeyle Alacahöyük’ten Boğazkale’ye, oradan da Şapinuva’ya kadarki yol güzergahı belirlenecek. Ayrıca İncesu Kanyonu da proje kapsamına dahil edilecek.
-60 KİLOMETRELİK BÖLÜM İŞARETLENDİ-
Çorum turizmine farklı bir boyut kazandırması hedeflenen ”Hitit Yolu” projesi için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.
Bugüne kadar 60 kilometrelik bölümünün işaretlenmesi tamamlanarak, deneme yürüyüşü yapılırken güzergah aynı zamanda bisiklet yolu olarak da kullanılabilecek. Yürütülen çalışmalar kapsamında parkurdaki işaretle çalışmalarının sürdüğünü aktaran yetkililer, en kısa zamanda Çorum-Ankara kara yolundan itibaren güzergahları gösteren tabelaların dikileceğini bildirdi.
Hitit uygarlığının merkezi Alacahöyük, Hattuşa, Şapinuva ve İncesu Kanyonu’nu birbirine bağlayacak olan ve toplam 180 kilometre olacağı tahmin edilen ”Hitit Yolu” ile ören yerlerinin, bölgedeki köylerin ve çevredeki doğal güzelliklerinin gezilip görülebilmesi amaçlanıyor.
Projeyi yürüten turizm rehberi Ersin Demirel, ”Hitit Yolu” projesinin tarih, kültür ve doğa turizmini kapsadığını ifade ederek, parkurların işaretlenmesinden sonra Türkiye’nin hatta dünyanın dört bir yanından trekkingcilerin bölgeye geleceğini, bu sayede bölge turizminin önemli ölçüde canlanacağını söyledi.
http://finanstek.net/turizm/hitit-yolunda-trekking.html

Resim Galeri